De pracht van parels

 

 

“Vroeger droegen alleen vorsten en mensen van adel parels”

Gartje Leemhuis roert met glinsterende ogen in haar koffie. “ Parels hebben iets magisch,” zegt ze dromerig. “ Zelfs anno nu hangt er nog steeds een zweem van magie rondom parels. Er is slechts bij een select gezelschap bekent hoe parels precies groeien. We weten dat de parel wordt gevormd door een parasietachtig wormpje die de schelp van de oester binnendringt. We weten ook dat de oester zich wil beschermen tegen deze indringer door het te omarmen met een laagje parelmoer en daarover weer een laagje. Na enkele jaren is deze bescherming uitgegroeid tot een parel.” Enthousiast kijkt Gartje ons aan. We zijn te gast bij Parelatelier Leemhuis in Groningen. We bevinden ons tussen de meest prachtige parels. Groot, klein, wit, grijs, gecombineerd met edelstenen of prachtig geregen als een subtiel collier, Gartje is van alle markten thuis. Een uitgelezen plaats om meer te weten te komen over parels.

“Parels zijn organische producten,” vervolgt Gartje haar verhaal, “ze zijn een product van de natuur, een geschenk van de zee. Er zijn zowel zoet- als zoutwaterparels. Net zoals je bijvoorbeeld van de appels de goudreinet hebt en de elstar, zo heb je ook van zoet- en zoutwaterparels ook verschillende soorten. Zelfs in onze eigen binnenwateren zou je parels kunnen vinden in mossels, maar dat is een ontzettende grote zeldzaamheid.”zegt Gartje lachend. We krijgen een koekje bij de koffie.

We vragen aan Gartje wat parels zo bijzonder maakt. “Het is bekend dat in tijd van de farao’s in Egypte al parels werden gedragen en verwerkt in sieraden. Door de eeuwen heen heeft de parel een bepaalde status van rijkdom vertegenwoordigd. Vroeger droegen alleen vorsten en mensen van adel parels. Tegenwoordig is de parels steeds populairder geworden en wordt ze, speels verwerkt in de meest prachtige creaties.”We vroegen Gartjes of ze daarmee op onze collectie doelde. “Ja,” zei Gartje lachend “de collectie van NNSdesign vind ik erg origineel. Het is een prachtig sieraad op maat gemaakt. Persoonlijk vind ik de kleurencombinaties erg geslaagd. Het is mooi afgewerkt en heel draagbaar. Het is echt een hele persoonlijke collectie om te dragen.” NNSdesign heeft heerlijk koffie gedronken en gezellig gekletst en gaat trots huiswaarts.